• 1
Piliscsaba 2008.04.27. családi istentisztelet
 
Igehirdető: Kézdy Péter
 
Az imádságról
 
A mai vasárnap elnevezése, az imádság vasárnapja. Van két imádság, amit a legtöbben ismertek. A Miatyánk, és a gyermekek esti imádsága: Én Istenem, jó Istenem, becsukódik már a szemem, de a tied nyitva, Atyám, amíg alszom vigyázz reám. Vigyázz szüleimre, testvéreimre, és itt még többekre gondolunk. Hogy ha a nap újra felkel, csókolhassuk egymást reggel. Ámen. Ti kikre szoktatok gondolni? Vannak ismerőseim, akik azt is hozzáteszik, hogy vigyázz mindenkire, aki jó, és aki rossz, hogy megjavuljon. De lehet gondolni olyan szerettünkre, aki beteg, nehéz helyzetben van, boldogtalan, akiért aggódunk, vagy akinek örülünk.. Kiosztok kéz alakú papírokat, írjátok föl, kikért imádkoznátok. Aki nem tud írni, kérjen segítséget.
 
Három imádságot mesélek most el a Bibliából.
 
Az első történet arról szól, hogy hogyan lett Izsáknak felesége. Izsák apja Ábrahám már nagyon öreg volt. Egyik nap hívatta szolgáját ágya mellé a sátrába. –Hűséges öreg szolgám. Mi itt idegenek, jövevények vagyunk. Messzi Keletről érkeztünk Kánaán földjére. Menj el szülőföldemre, keress feleséget fiamnak, Izsáknak, mert azt akarom, hogy a mi népünkből legyen felesége. Megeskette a szolgáját. A szolga megkérdezte: És ha nem akar követni engem az a lány, akit találok Izsáknak? Akkor felmentelek a kötelezettség alól. A szolga először kiválasztott 10 tevét. (Ki látott már tevét? A napokban éppen itt legeltek tevék a faluban, a cirkuszi sátor körül.) A 10 tevét megrakta ajándékokkal, és elindult a sivatagon keresztül Háránba, ahonnan ők származtak. Több heti vándorlás után, amikor Hárán határához érkezett, letelepedett a kútnál, ahová a városból vízért jártak, és így imádkozott: Tudod mit, Istenem. Legyen úgy, hogy azt a lányt rendelted feleségül Izsáknak, aki amikor kijön a faluból vízért a kúthoz, én inni kérek tőle, és ő azt mondja: Igyál, és a tevéidet is megitatom. Isten jóváhagyta a szolga tervét.
 
Ki tudja, mennyit iszik egy teve? 100 l vizet, az 10 vödör víz. Képzeljétek el, hogy a sivatagos vidéken nagyon mély kutak vannak, mélyre kell ásni, hogy vizet találjanak. Általában lépcső vezet lefelé, de vannak olyan kutak is, ahová hosszú szerpentinen kell lemenni, amelyen lemehet a vízhordó szamár. Ilyen mélyről kellett felhozni a tevéknek a rengeteg vizet.
 
Mit gondoltok, milyen feleséget képzelt el a szolga Izsáknak, aki azt mondja, a tevéidet is megitatom? Segítőkész, udvarias, kedves, erős. Erős a lába, a karja, a háta.
 
Alighogy befejezte a szolga az imádságot Istennel, közeledett a kúthoz Rebeka. És minden úgy történt, ahogyan a szolga szerette volna: vizet kért, és Rebeka a tevéket is megitatta. A szolga megkérdezte, hogy hol lakik Rebeka, és kik a rokonai. Azután arany fülbevalót, és arany karkötőt ajándékozott a lánynak, elindult vele, hogy megszálljon náluk. Elmondta Rebeka apjának, hogy Ábrahám küldte, és megkéri Rebeka kezét Izsáknak. Az apa megkérdezte Rebekát, aki igent mondott, útra kelt a szolgával, és Izsák felesége lett.
 
Kedves Gyerekek! Most kérdezlek titeket: Milyen volt ez a szolga? Akit Ábrahám elküldött a nehéz feladattal. Engedelmes, vállalkozó kedvű, ügyes, hűséges. Hogyan válaszol Isten a szolga imájára? Isten szereti az engedelmes, vállalkozó kedvű, hűséges, ügyes szolgát, és megáldja terveit. Számít ránk az Isten.
 
A második imádság, amit elmesélek, Ábrahám imája Sodomáért. Sodoma romlott , gonosz város volt. (Erőszakoskodtak a jövevényekkel.)A város a vesztébe rohant, mert úgy elterjedt a gonoszság, hogy annak az lesz a következménye, hogy az egész elpusztul. Ábrahám látta ezt, és így könyörgött Istenhez: Uram, tudom, hogy Sodomában elterjedt a gonoszság, és a város elpusztul, de hátha van közöttük 50 igaz ember, mert meg értük a várost. Az Úristen ezt mondta: Ha van 50 rendes ember, nem kell elpusztulnia a városnak. Ábrahám: De hátha csak 45 rendes ember van. Megmented-e a várost a 45-ért. Ha van 45, nem kell elpusztulnia. És így alkudott Ábrahám, ha van 40, 30, 20, 10. De csak Ábrahám unokaöccse, Lót, és családja voltak tisztességesek. Ők vendégszeretettel fogadták a jövevényt, mindenki más rátámadt az idegen vendégekre. Ábrahám mégis könyörgött a városért. Látta, hogy mennyi a gonoszság, és milyen kevés a jó ember, mégis kitartóan imádkozott, hogy megmeneküljenek. A város végül elpusztult, de Lót megmenekülhetett.
 
Van egy mese, Lázár Ervin írta: A város megmentése. Fölolvasom.
 
Egy sűrű szemöldökű fickó jött oda hozzám. Holnap összedől a város - mondta. Alig volt kaján. - És kiválaszthatsz öt embert. Öt ember nem hal meg. Csak nevezd meg őket. - Öt? – kérdeztem. - Persze – mondta konokul. - Laci – vágtam ki vitézül. Bólintott, a hüvelykujját feltartotta. - Egy. - Babó Titti! – kiáltottam. A mutatóujját is feltartotta. - A külvárosok is? – kérdeztem rémülten. - Naná – mondta, és sűrűbb volt a szemöldöke, mint bármikor. - Akkor Pisti és Ágota. - Négy – rivallta kárörömmel. - És az a kövér nő, aki szemben lakik velünk, a húgom, Nagybabó, egy taxisofőr a Kiskunságból, a mongólszemű közérteslány, Skóbala, Skóbala mamája és papája, a lengyel pap, Borszéki Miki, Bogatír Ábrahám, Illés, Bertha, Rita, Verocska, a 95-ös buszjárat összes vezetője, Handel Editke, Édi, Aradi, a fekete fejű, Kökörcsin Laji, Okos mama, Bözsike, a knégelman, egy csomó futballista, Kerecsen Pistike, Giccsék, Köbcsi, Borz Ödön, a három Etelka, Janikovszky, Kovács János, Juli, Gyömbérgyökér György, Haraszti egy, Haraszti kettő, Haraszti három, Panna feleségem és összes testvérei, főleg Madi és mindenki, akit Madi szeret… - Elég! – ordította a sűrű szemöldökű. Kicsit összezsugorodott, a szemöldöke se volt már olyan sűrű. De én kíméletlenül folytattam: - A Medvék, Király Ernő, Margitka és az a pofa, aki fütyörészve szokta verni a buszok oldalát, és a pénzesek és a pénztelenek, a fiúk, a lányok és Keserű Ilona és Bátor Aladár és Bátortalan Aladár is… A pasas teljesen összezsugorodott. De én nem szántam meg, keményen felsoroltam mind a kétmilliót. - Ez az az öt – mondtam. Előbb kihullott a szemöldöke, aztán teljesen eltűnt. Hát így mentettem meg az egész várost!
 
Az istentisztelet elején kértem, hogy a kéz alakú papírokra írjátok föl, hogy ti kikért imádkoznátok. Most fölölvasom:
 
Anya, Apa; Szüleim, Totyó, Mama, Vera, Andris; igaz művészek, szerető emberek; H. Zsuzsi, Szüleim, Testvéreim, Nagyszüleim, helyettem írta: Nagymamám; H. Ákos, Szüleim, Testvéreim, Nagyszüleim, helyettem írta: Nagymamám; Köri, Ildi, Tibi, Szeretteink, Anya, Apa, Katika, Laci, Laura, Lilla, Dominika, Hanna, Ági, Laci b., Ditti, János, Ancsa, Kata, János, Réka, Anna; Gyerekeink, Unokáink, Barátaink, Lakótársak, Lelkészünk, Gyülekezetünk tagjai; T. András és Soma, Matyi bácsi, aki beteg, Párom, akinek meg kell gyógyulni, és az én Párom is, a többi gyerekbibliakörös gyerek, és minden piliscsabai gyerek, reformátusok, katolikusok, és azok, akik nem hallottak Jézusról; Szeretettein, barátaink; ezen rajzok vannak; Baba és családja, O. Fruzsina és mamája, Cs. Marci, K. Márta, Sz. Kristóf, Mátyás; Szilárd, Márk; Kriszti, Edó, Otti, Paul, Csilla, Anyu; Dullék, Virágék; Anya, Józsi, Zoli bátyja, Apa a mennyben, Nagymama.
 
Ha nem is kétmillió, de mennyivel több emberre tudunk gondolni együtt a gyülekezetben, mint külön-külön egyedül.
 
Végül: Jézus így tanított minket imádkozni a Miatyánkban: Legyen meg a te akaratod. Volt szó olyan imáról, amelyben Isten örül szolgája jó ötletének. Volt szó könyörgő imáról, amelyben Ábrahám hosszan, kitartóan könyörög másokért, és közben egyre jobban megszereti őket. Legyen meg a te akaratod! Ebben azt kérjük, hogy add, Uram, hogy a te akaratod szerint imádkozzunk, gondolkozzunk, felismerjük a te jó tervedet. Használj fel minket jó tervedben.