• 1
Piliscsaba, 2010. szenteste
 
Igehirdetõ: Kézdy Péter
 
Ézs 29,20-21 De eljön Sionhoz a Megváltó, Jákób megtérõ bûnöseihez! - így szól az ÚR. Ilyen szövetségem van nekem velük - mondja az ÚR: Lelkem, mely rajtad nyugszik, és igéim, amelyeket szádba adtam, nem fogynak ki a szádból, utódod szájából és utódod utódainak a szájából, mostantól fogva mindörökké - mondja az ÚR.
 
Megváltó közelsége
 
Eljön a Megváltó Jákób megtérõ bûnöseihez. Eljön minden megtérõhöz, mindenkihez, aki belátja, hogy nincs minden rendben, hogy szüksége van megváltásra. Aki otthonát, családját, lelkét nem királyi palotának gondolja, ahol minden pontos rendben zajlik, minden szabályszerû, az elvárásoknak megfelelõ. Hanem inkább istállóhoz hasonlítja lelkét, otthonát, családját.
 
Eljön a Megváltó mindazokhoz, akik életüket tökéletlennek érzik – halljuk Isten igéjét Ézsaiás prófétától. Eljön a Megváltó Jákób megtérõ bûnöseihez. Azokhoz akik az igét megelõzõ részben Ézsaiás beszédében így kiáltanak: *Világosságra várunk, de csak sötétség van; morgunk mindnyájan, mint a medvék; nyögdécselünk, mint a galambok; törvényességre várunk, de nincs; segítségre, de távol van tõlünk.*
 
Fölkiáltanak a sötétben tapogatózók, mert tudnak a világosságról és vágynak arra. Akik morognak. Morognak, mert látják, hogy minden tökéletlen. De megváltásért kiáltanak, mert nem akarnak megkeseredett morgolódók lenni. Nyögdécsel, aki alig bírja a terheket. De megváltásért kiált, aki szeretne szabadon dönteni, és nem mindig a körülmények áldozata lenni nyögdécselve. Megváltásért kiált, aki érzi, hogy a törvény betartása sokkal kevesebb, mint lenne a törvény betöltése. Aki segítségre vár, és kész elfogadni akkor is, ha az másképpen érkezik, mint amit elvár.
 
Eljön a Megváltó a megtérõ bûnösökhöz. Ilyen szövetségem van velük – mondja az ÚR: Lelkem, mely rajtad nyugszik, és igéim, amelyeket a szádba adtam.
 
Fordulat ez az ige Ézsaiás beszédében. Elõtte vakság, morgás, nyögdécselés. Ezután az ige után más szavak következnek: *Kelj fel, tündökölj, mert eljött világosságod. Rád ragyogott az ÚR dicsõsége. Fölötted ott ragyog az ÚR, világossága meglátszik rajtad. Világosságodhoz népek jönnek és királyok a rád ragyogó fényhez. Emeld föl tekintetedet, és nézz körül.*
 
Micsoda nagyszerû fordulat! A sötétben tapogatózás után világosságot sugározni. Kilátástalan helyzetek helyett magasról szétnézni. Mások ilyen-olyan szavai, tettei fölötti morgás, nyögdécselés helyett az ÚR igéit szólni. Tudni vigasztalni, utat mutatni, erõsíteni.
 
Hogyan történik ez meg? Hogyan érkezik meg hozzánk a Megváltó?
 
Amit Ézsaiás próféta még csak sejthetett, Isten Jézusban megmutatta. Megszületik nálunk. Beköltözik hozzánk. Szállást vesz nálunk. Nem királyi palotához hasonló lelkekbe, családokba, otthonokba, ahol mi vagyunk az uralkodók, és mindenrõl tudjuk, hogy hogyan kell lennie. Ott már nincs számára hely. Hanem üres istállóhoz hasonló lelkekbe, otthonokba, családokba, ahol az õ Lelkére, igéjére vágynak. Várjuk õt, és adjunk helyet neki! Legyen vendég nálunk!
 
A vendég mindig változtat egy otthon légkörén. Jön lelkével, amire rezonál a mi lelkünk. Jön szavával, amelyre válaszol a mi szavunk.
 
A Megváltó így érkezik. Ahogyan Jézusban megismertük. Megszületik nálunk, beköltözik hozzánk. Hogy lelkünk Lelkére rezonáljon, szavunk szavára válaszoljon. Beszélgetésünkbe bekapcsolódjon. Érkezik magányos a emberhez.. Érkezik a megfáradtakhoz, betegekhez, hánykolódókhoz, számkivetettekhez, jövevényekhez és elvándorlókhoz. És érkezik a sikeresekhez és a boldogokhoz. Hogy Isten közösségét hozza. Az õ Lelkével és szavával ajándékozzon meg. Igékkel, amelyeket elõdeinktõl kaptunk, és amelyek Lélekkel telnek meg, hogy továbbadjuk utódainknak, utódaink utódainak. Az utánunk jövõknek. Otthon és itt a gyülekezetben. Ámen
 
Imádkozzunk! Hálát adunk Mennyei Atyánk, hogy közel jössz hozzánk, belépsz otthonunkba, életünkbe, hogy elhozd megváltásodat. Hálát adunk közösségedért. Hálát adunk igédért, amellyel megújítod, felemeled életünket vezetsz, vigasztalsz, erõsítesz. Hálát adunk Lelkedért, amelyben közösséget találunk egymással. Ámen.